Valmista jouluinen jälkiruoka Bassin tapaan

Crème brûlée on jälkiruokien aatelia!

Tällä ravintola Bassin keittiöpäällikkö Marko Jaakkolan reseptillä valmistat herkullisen bruleen jouluisena versiona. Tähtianiksella maustettu jälkiruoka saa kumppanikseen suomalaisia marjoja, kuten lakkoja tai karpaloita.

 

Jouluinen crème brûlée 
(kuudelle)

2,5 dl maitoa
1,75 dl sokeria
4 kpl tähtianiksia
7 dl kermaa
9 kpl kanamunan keltuaisia
hienoa/ruokosokeria pinnan karamellisointiin

tarjoiluun: lakkoja tai karpaloita ja tomusokeria


Kiehauta kattilassa maito, sokeri ja tähtianikset. Lisää joukkoon kerma. Anna massan maustua huoneenlämmössä ainakin tunti. Nosta tähtianikset pois massasta.

Vispaa keltuaiset huoneenlämpöiseen nesteeseen. Siivilöi neste ja annostele vuokiin.

Laita vuuat uunipellille tai ritilälle ja kypsennä 95-asteisessa uunissa (uunista riippuen) 35-50 minuuttia kunnes massa on hyytynyt. Jäähdytä.
Huom! Kypsennykseen ei välttämättä tarvita vesihaudetta. Tarkista kuitenkin, että vuuat kestävät sata-asteisen uunin.

Ripottele valmiiden annosten pinnalle ruokosokeria juuri ennen tarjoilua ja karamellisoi sokeri tohottimella eli ruuanlaittoon tarkoitetulla kaasupolttimella.

Tarjoile crème brûléen lisukkeena tomusokerissa pyöräytettyjä lakkoja tai karpaloita.